Diccionari urbà, 4

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

MAIG de 2014

Publicats a Time out Barcelona
315, 316, 318 i 319

* * *

Lo tel /[lutεl]

Xarxa fina i resistent que, poc a poc, s’ha anat formant en la capa més epidèrmica de l’àrea de Barcelona i que, actualment, cobreix com una pel·lícula la superfície de la ciutat, folrant-la i asfixiant-la a l’ensems. Està formada per establiments d’acollida per un preu convingut, dels quals deriva el terme: l’hotel.

* * *

Plaça Tatuant /[plasətətuán]

Aquesta unió dels verbs plaçar (situar una cosa en un lloc) i tatuar (decorar amb pigments a base de puncions) s’utilitza per referir-se als virtuosos en l’art del tatuatge, capaços d’estampar qualsevol cosa al damunt d’una pell.
Exemple:
– Es pot fer passar un camell pel forat d’una agulla?
– Ell te’l plaça tatuant!”

* * *

S’entaulà-li /[səntəuláli]

Aquesta expressió, hipèrbaton irònic de la frase “se li entaulà” (per similitud fonètica amb la màrtir Santa Eulàlia), serveix per referir-se a aquelles persones que acaben fent-se càrrec de tota mena de quídams per excés de bondat o per falta de malícia. S’utilitza quan, per sorpresa, es troben un nou comensal a taula.

* * *

Pal humà /[palumá]

Sant Andreu, primer deixeble de Jesús i primer patriarca de Constantinoble, fou crucificat, a mitjans del segle primer, en una creu en forma d’aspa i sense claus, és a dir, d’una manera un xic menys cruel que Crist, d’una manera més “humana”. És per això que, a Barcelona, s’utilitza l’expressió Sant Andreu de Pal humà.

SANTandreu

imatge: Sant Andreu – anònim del segle XVII

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: