Diccionari urbà, 17

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

JULIOL de 2015

Publicats a Time out Barcelona
372, 373, 374, 375 i 376

* * *

Censatesa / [sənsətεzə]

La “censatesa” és la qualitat -no prou valorada- d’acceptar, amb bon sentit i prudència, la realitat del registre de ciutadans amb dret a vot, sense inflar-la amb residents falsejats o paperetes fraudulentes, ni alterar recomptes per modificar els percentatges. La “censatesa” és la incapacitat moral per fer topinades.

* * *

Empala-gos / [əmpaləγós]

Aquest mot té l’arrel doble. Prové, per una banda, del castellà “empalagoso”, derivat d’una forma romànica figurada que descrivia el sobreabundant: en-pelagus, el mar desbordat. Per l’altra banda, es tracta d’una frase ben simple: enasta un ca en un pal. S’utilitza per expressar la sensació embafadora de la truculència.

* * *

Insta-gram / [instəgɾám]

El nom de l’aplicació “instagram” prové de la barreja del principi del sintagma “instant camera” i el final del mot “telegram”. Tot i així, en català, la paraula té un altre sentit: és la demanda justa d’alguna cosa amb una massa equivalent a la mil·lèsima part d’un quilo. Potser la sol·licitud d’una mica de cocaïna…

* * *

Feis buc / [fεisbuk]

“Facebook” és el nom de la xarxa social per antonomàsia i vol dir “llibre de cares”. La pronúncia anglesa genera, en català, un nou sentit, ja que “feis” -segona persona del plural del present del verb “fer” en mallorquí- i “buc” –cos estructural bàsic d’una nau- formen una frase: “construïu la carcassa d’una cavitat buida”.

* * *

Gastronauta / [gastronáutə]

El prefix “gastro“ (que significa “estómac” en grec), quan entra en contacte amb la paraula “nauta” (navegant), genera aquest neologisme llamenc que descriu aquelles persones que es dediquen a recórrer les bones cuines i els plaers que se’n deriven. Un gastronauta és, doncs, un tastaolletes gourmet, un sibarita curiós.

facebook-logo

Logo de Facebook

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: