Diccionari urbà, 19

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

OCTUBRE de 2015

Publicats a Time out Barcelona
382, 383, 384 i 385

* * *

Pro-esperitat / [pɾɔspəɾitát]

Nom que rep el barri de Barcelona delimitat per la Ronda de Dalt, en el punt on s’acosta al nus de la Trinitat, i per l’Avinguda Meridiana, allà on quasi s’acaba l’obligació dels 50 quilòmetres per hora. Es diu Pro-esperitat perquè és una zona favorable (“pro”) als que senten gust per córrer com posseïts (“esperitat”).

* * *

Guinar ardor / [ginaɾdó]

Segons el diccionari de Pere Labèrnia (1839), “guinar” és “robar amb astúcia” (com fan les guineus, o guinardes). Podem inferir, llavors, partint del topònim del barri del Guinar-ardor, que es tracta d’un lloc on, plens de picardia, et prenen l’entusiasme i la passió, et despullen del fervor i et foten el zel enlaire.

* * *

Dia agonal / [diəgunál]

Segons Marc Terenci Varró, els “dies agonales” eren aquells en què el Rei dels sacrificis oferia un moltó al palau. Les Agonàlia, doncs, eren unes festes sacrificials de l’antiga Roma que se celebraven diverses vegades al llarg de l’any. El dia agonal, per tant, és inconcretable perquè travessa obliquament el calendari.

* * *

L’estrès torres / [ləstɾεstórəs]

Hi ha diversos tractaments per alleujar els estats de tensió aguda i ansietat, però sempre són fórmules que, bàsicament, repensen les actituds de la persona que pateix el nerviosisme o cremen l’estrès superficialment (el torren), tal com estableix l’actual topònim del barri sarrianenc de la Nena Casas: l’estrès torres.

NUSDELATRINITATNus de la Trinitat, un dels punts on comença l’espai Pro-esperitat

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: