Diccionari urbà, 21

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

DESEMBRE de 2015

Publicats a Time out Barcelona
390, 391, 392, 393 i 394

* * *

Perlament / [pərləmen]

Un “perlament” és un discurs plagat de detalls (gotetes) semblants a perles. Per extensió, també dóna nom a l’assemblea que exerceix el poder legislatiu, ja sigui per les llargues peroracions perlades que s’hi proclamen, ja sigui per la quantitat de persones de qualitats excel·lents que s’hi congreguen: és ple de perles!

* * *

Regal-imant / [rəγalimán]

Present que hom fa amb la finalitat d’atreure algú altre. Es tracta d’una tècnica comercial en la qual s’utilitza un obsequi com a esquer amb la intenció suculenta de provocar un filet de bava que corri avall des de la boca dels clients i, així, liquant la voluntat, l’encant de la gratuïtat ofrenada obri les butxaques.

* * *

Bar-i-cel·la / [baɾisεlə]

Malaltia infecciosa produïda per la cordialitat acollidora que hom gaudeix en els establiments de begudes, caracteritzada per una voluntat de domiciliar-se i residir ben a prop del taulell on se serveixen les consumicions, com si fos una cambra íntima. L’alcoholització que implica, provoca erupcions contradictòries.

* * *

5-lots / [siŋglͻts]

Idea que engloba en un sol terme la causa i l’efecte d’una indigestió nadalenca, determinant-ne l’origen en un quíntuple assortit de llepolies, begudes i altres productes característics de les pasqües, i descrivint-ne el resultat: un moviment espasmòdic del diafragma acompanyat d’un sorollet característic, el singlot.

* * *

Aficcionat / [əfiksiunát]

Un aficionat és la persona que segueix amb sentiment un equip esportiu. Si afegim al mot la idea de fingiment (ficció), podem estar referint-nos a la figura d’un que només se simula partidari o bé a la del fan que pren una aparença peculiar que el caracteritza com a tal.

Per exemple: anar disfressat de l’avi del Barça.

avidelbarça

Escultura de l’avi Barça, obra de Josep Viladomat a la Masia de les Corts

(foto: Pedro Salcedo)

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: