Diccionari urbà, 22

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

GENER de 2016

Publicats a Time out Barcelona
395, 396, 397 i 398

* * *

Borleta / [burlεtə]

Aquest mot descriu, gràcies al diminutiu, la poquesa d’un objecte decoratiu (una petita reunió de fils en forma de bola estarrufada) i, al mateix temps, especifica el defecte d’un bromista florit i retòric. Així, serveix per desdenyar aquell que sempre es riu dels altres a l’esquena qualificant-lo de superflu i mesquí.

* * *

Quartada / [kwəɾtáδə]

Si una “quintada” és la broma que fan els antics als novells en institucions educatives o militars, una “quartada” és el subterfugi que esmercen els sèniors quan, per falta d’atreviment amb els novençans, rebaixen un punt les expectatives i fan la bretolada al més ximple de la pròpia colla, que serveix de cap de turc.

* * *

Trufeu / [tɾufεu]

Aquest mot descriu l’objecte valuós que s’entrega com a recompensa simbòlica a aquells que han sortit victoriosos d’alguna partida, especialment quan és elaborat amb una mescla homogènia de nata i xocolata.

També serveix per denominar irònicament les valoracions positives indiscriminades d’aquells que ho aplaudeixen tot.

* * *

L’allagenda / [laλəʒendə]

Deixondiment aclaridor durant els debats de control parlamentari quan, en repassar els projectes pendents del govern (l’agenda), hom aprehèn el substrat llegendari i impossible de certes propostes bo i constatant les qualitats d’alguns fragments del programa de tornar periòdicament a la boca, de repetir-se com fa l’all.

 

borletesBorletes

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: