Diccionari urbà, 27

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

JUNY de 2016

Publicats a Time out Barcelona
416, 417, 418, 419 i 420

* * *

Tur-istme / [tuɾízmə]

Mot-metàfora que descriu com l’amuntegament dels visitants temporals acaba solidificant-se en una franja de terreny: una unió de dos punts (un “istme”) fruit de l’aglomeració de sediments i residus que s’han agrumollat formant un pedreny (un “tur”). El “Tur-istme” és, doncs, el pont d’engrut generat pels viatges d’oci.

* * *

Im-pro-peri- / [imprɔpɛɾi]

Complexa trama de prefixos que no afecten cap arrel concreta. Podria llegir-se com la negació (im-)… d’allò que hi ha en comptes de (pro-)… els encontorns (peri-). També pot resoldre’s com un circumloqui irònic -“no hi donem més voltes i anem a allò que fa mal”- que evoca i provoca l’acció vituperosa de l’ímprobe.

* * *

A-petit-ós / [əpətitós]

Paraula fruit de la popularitat del conte de la Rínxols d’Or, una nena que va a parar a la casa de tres óssos (gran, mitjà i petit) i decideix, aprofitant l’absència dels propietaris, apropiar-se una mica de tot, bo i descobrint que els objectes més còmodes i els aliments més desitjables pertanyen sempre a l’ós petit.

* * *

Clar-beguera / [klabəɣeɾə]

La conjugació del verb “beure” permet, en l’imperfet de subjuntiu, les opcions: “begués” o “beguera”. En aquest mot, el mode en qüestió (subjuntiu) fa que la claredat del líquid, la salubritat del que es beu, s’expressi com una incertesa, entre la possibilitat fecal i el desig pluvial, entre la font i la fossa sèptica.

* * *

Peso’l / [pézul]

Aquest terme és una reordenació de la frase “el peso” que, gràcies a l’equivalència gràfica i sonora amb el mot “pèsol”, connota una relació entre la mesura del desplaer (el pes del pesar) i les susceptibilitats i molèsties que una cosa nímia com un pèsol pot arribar a provocar; com en el conte de la princesa de l’ídem.

three_bears

Un llitet a-petit-ós (Scott Gustafson)

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: