Diccionari urbà, 35

Neologismes de civilitat i sensatesa per a barcelonins desvetllats

MARÇ de 2017

Publicats a Time out Barcelona
447, 448, 449, 450 i 451

* * *

Abrusananos / [əbɾuzənánus]

Aquest mot concreta les formes d’abús del brètol que s’aprofita dels més dèbils (abusananos) mercès al verb abrusar (sotmetre a l’acció del foc): l’abrusananos és aquell que marca els febles amb la punta de la cigarreta.

* * *

Pa-tronat / [patrunat]

Quan el pa ja està tronat i ha perdut la vigència, s’ha empobrit i s’ha deteriorat, és el moment en què passa a ser l’objecte protegit per aquesta institució, el “Pa-tronat”. Altrament: el consorci que vetlla pel pa sec.

* * *

Comició / [kumisió]

Òrgan que s’ocupa de la comicitat. Grup temporal de persones al qual hom delega el judici sobre la capacitat crítica, moralitzadora o satírica de la comèdia i que dictamina l’efectivitat de la gràcia, l’enginy i l’humor.

* * *

Beneficiència / [bənəficiɛnciə]

Terme que descriu l’acció generosa del mecenatge en el camp dels coneixements científics: l’apadrinament, en forma d’ajuda directa, que cobreix les necessitats dels investigadors quan no disposen dels mitjans suficients.

* * *

Barrietat / [bəriətát]

Qualitat humana, fruit de l’hàbit de la convivència, que ajuda a entendre la coexistència de persones amb peculiaritats diverses que, sense tenir característiques comunes, viuen agrupades en un espai concret de la ciutat.

 patronatPa tronat

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

  • Contacte:

    joseppedrals@hotmail.com
%d bloggers like this: